18 Ocak 2016 Pazartesi

Meme Kanserinden Korunmanin Basit Yollari !


Merhaba,

Konu basligi her ne kadar urkutucu olsa da; ihmal gerektirmeyen, onem arz eden bir konu bu bence. Her kadinin basina gelebilecek zor bir olay, tabii ki Allah kimsenin basina boyle bir sey vermesin ama verdiyse de korkmak yerine duzenli kontrollerle ve guclu motivasyon ile atlatilabilecek bir olay diye bakmak lazim diyorum. Ki biz kadinlar neleri neleri basariyoruz bu mu bizi korkutacak ? Bilmem neden bugun bunu yazmak geldi aklima, her kadinin rutin kontrolleri yaptirmasini gerektigini burdan bir kez daha hatirlatmak isterim, sizler de yakinlariniza bunu ihmal etmemesi gerektigini onemle ve sevgiyle hatirlatin lutfen...





Meme kanserinden korunmak icin yapabilecegimiz basit noktalara deginmek istiyorum bu yazimda. Neden olmasin ? Gunluk rutinlerimize bunlari ekleyebilmek cok zor degil, degil mi ? Hadi bakalim kizlar, buyrun;


  • Her gun 30 dk yuruyun !
Düzenli olarak yapılan spor, kilo kontrolünü sağlıyor ve meme kanserinin oluşumunda önemli bir risk faktörü olan kadınlık hormonu östrojenin düzeyini dengeliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Yapılan çalışmalar, günde 30 dakika veya haftada 3 kez, birer saat yürüyüş yapan kadınların meme kanserine yakalanma risklerinin yüzde 40-50 oranında azaldığını gösteriyor.


  • Anne Olmayi Geciktirmeyin !
Günümüzde pek çok kadın kariyer kaygısı nedeniyle çocuk konusunu İleri yaşlara erteliyor ya da hiç çocuk sahibi olmuyor. Yapılan araştırmalara göre; ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat artıyor. Çünkü meme dokusu hücrelerinin gelişmesi, doğum ve emzirme ile tamamlanıyor. Memenin gelişmesi ne kadar erken tamamlanırsa, hücreler de bu kanser türüne yol açan genetik faktörlere karşı kendilerini o kadar korumuş oluyorlar.

  • Sigarayi Cope Atin !
Çünkü sigara kullanımı, meme kanseri de dahil olmak üzere birçok kanserin gelişme riskini artırıyor. Bu yüzden eğer hala sigara içiyorsanız, sağlıklı yaşamak için sigara içmeyi bırakın.

  • Gunde En Fazla 1 Kadeh Icin !
Çalışmalar her gün düzenli olarak alkol tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin alkol tüketmeyenlerden % 40 oranında daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni ise akolün kandaki östrojen düzeyini yükseltmesi. Meme kanseri riskini önlemek için alkol alımını günde en fazla birer kadeh ile sınırlandırın veya kullanmayn.

  • Haftada 2 Kez Kirmizi Et Yiyin !
Kırmızı eti haftada 2 kez, birer öğün (250 - 300 gr.) yemeğe özen gösterin. Çünkü, kırmızı et, hemoglobin yapımını en iyi sağlayan demir kaynağı olarak gösteriliyor. Demir meme kanseri riskinin azaltılmasında olumlu yönde rol oynuyor. Üç köfte veya bir dilim biftek, bir öğün için yeterli geliyor. Ancak kırmızı et tüketimini abartmayın, aksi halde istemeden kolesterol ve kan yağlarınızı yükseltebilirsiniz.

  • Stresin Esiri Olmayin !
Batı tarzı yaşamın vazgeçilmez unsurlarından bir olan stres, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Bunun sonucunda da pek çok hastalıkta olduğu gibi meme kanserinin gelişme riskini artırıyor. Meme sağlığınız için stresli ortamlardan mümkün olduğunca kaçının ve kendinizi gergin hissediyorsanız, spor, yoga, meditasyon veya size keyif veren başka etkinliklerle içsel huzura kavuşun.

  • Hormon Tedavisi Sirasinda Meme Kontrolu Yaptirin !
Menopoz öncesinde veya sonrasında ya da çocuk sahibi olabilmek için... Nedeni ne olursa olsun, uzun süreli hormon tedavisi görüyorsanız, düzenli olarak meme kontrolü yaptırmayı asla ihmal etmeyin.

  • Formunuzu Koruyun !
Hızla alınan kilolar, meme kanseri riskini artırıyor. Çalışmalar, karın ile üst beden bölgelerinde fazla kilosu olan kadınların, meme kanserine yakalanma risklerinin kilo fazlası bacak ile basen bölgesinde yoğunlaşan kadınlardan daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bunun nedeni ise seks hormonunu bağlayan globulinin bu grup kadınlarda daha düşük düzeyde kalması, böylece östrojenin büyük bir kısmının vücutta serbestçe dolaşabilmesi. Bunun sonucunda da östrojenin meme dokularına bağlanma riski artıyor.


mahmure.com 'dan alintidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder